Monday, February 6, 2012

Lelaki sebagai Suami

nak cite nih. bukan nak gosip eh..utk pengajaran korang jugak. Aku ade sorang member ni, lawa tuh xde la, tapi manis je la..minah nih mmg kaya gila punya. kalau nk cite pasal kekayaan korang, tolong lah jgn cite ngn die. Wat malu lah kirenye.sebab terlalu kaya.okey enuff with kekayaan yg mak ayah die ade.

so nk cite pasal boipren die.Slacknye boipren minah nih xbrape nk mcm org sangat lah. so korang paham2 sndri lah klu rambut pon blonde, slekeh lak tuh nk wat jumpe mak bapak korang.parents org gile pon xnk menantu camtuh. so mcm dh spoil gile la kan sbb perfect life die dh diganggu oleh makhluk blonde ni. memandangkan diorg kenal dr zaman skolah, so mcm susah gile nak lepas kan.dlu time skolah tgk boipren die tuh ade la rupa manusia, skrg dh melampau2 lak. Tambah2 lgi boipren die mcm pisau cukur jgk sbb xde keje and fully sponsored by member aku nih. Aku macam kesian lah jgk kan..tapi dh itu yg die nak. 
so skrg nih aku nk bg tips utk memilih boipren yg betol. Cewah ade jgk tips mcm ni eh?

1. biarlah yg sejuk mata memandang. korang kene lah letak diri korang kat tmpat parents korang. klu korang sndrik jadi mak ayah, mesti korang ckp "camni ke yg anak aku pilih nak jadikan menantu aku??" tup..tup parents korang nak jodohkan korang dgn anak jiran sblah. Sebab anak jiran sebelah lagi hensem dan pndai bergaya. -___-"

2.kestabilan ekonomi yang cemerlang. Yg nih perlulah diambil serius ye kawan2, mcm mane boipren, laki, suami korang nak support korang kalau celana dalam die pon parents die bagi? no good no good. lelaki mcm ni mmg xleh harap, buat perabih duit mak bapak je. So plis remove from the list Cewah

3.Biarlah beragama. Kalau nk jadikan suami, biarlah yg boleh nk imamkan solat. even xberharta pon, sejuk perot ibu mengandung tgk menantu kau ade ciri2 seorang ustaz. Cewahh terus sanggup sponsored kawen sume free tahu. ;D

4.Suke kanak2. Haa yg nih bonus. Obviously lelaki yg suke kanak2 nih biasenye penyayang.Bukan mitos tahu, betul2 punya fakta. Nak tahu cmne korang nk uji, try leh bawak anak sedara ke anak jiran korang ke xpon adk korang ke gi dating skali. Tgk reaction lelaki tuh cmne, if die suke layan budak2..means die akan layan anak korang ngn korang skali mcm tuh..syiokk lerr..;))

5.Hormat mak ayah
biasenya kalau kite nk tahu lelaki nih hormat org tua ke tak, kite tgk cmne die layan org tua die. cara cakap,semua lah..so insyaAllah die xkn ade masalah utk hormat mak ayah korang pulak.tapi korang pon kene la tahu hormat mak ayah die jgk. sbb lelaki cmni biasenya family comes first, so klu korang layan family die mcm ape, die xkn teragak2 nk tglkan korang.aiyokkk

okey buat masa sekarang ade 5 je..nih pon dh lebih dr ckup kot? kalau laki yg korang kenal xde ciri2 diatas, usah le buang masa nak memanjang2kan hbungan, takut tak smpai mane. unless kalau die sngup berubah utk korang?bagus lah kan..xnk lah kecewa di kemudian hari. pastuh nnt salah kn diri" kenapa lah aku xikot je ckp Mell-O dlm blog die tuh?" huhuhu

sekian, selamat beramal...
Imelda :)

2 comments:

shila ariff said...

salam pagi,

wah...bagus tu dik, beringat sebelum kena..masa bercinta mmg le semua manis..harapnya lepas kawen pun lagi le manisnya kan??..untuk membina keluarga yg harmoni mmg le kena memilih sikit...tapi kekadang ketentuan daripadaNYA..sebagai ujian/ dugaan kepada kita kan??..sbb ujian/ dugaan daripadaNYA menguatkan imam (kesabaran) kita....hope adik nanti dapat jodoh yang baik-baik...amin...

Mell Eusof said...

amin...insyaAllah kak..thanks jgk atas ingatan ;)