Tuesday, December 14, 2010

"PICK ME UP"(TIRAMISU) RECIPE

                                          Good Morning everyone!!! 

Hari ini keputusan untuk sambung degree uitm keluar.so pagi2 lagi dah bangun (10pg tuh pagi sgt lah konon) terus bukak laptop nak check.buruk tul perangai kan.mula2 skali check facebook,tgk xde pon post kawan2 yg dh horay2 dpt sambung degree.so buat andaian result degree blom kuar lg lah tu..hehehe 

pastuh bukak lah belog ku ini,nk tgk bape bilangan stalker.buruk perangai lagi,kau igat ade org nak stalk kau ke nyah?bajet mcm hanis zalikha punye belog je. T.T ops terpaksa petik name hanis zalikha sbb die nye belog lah yg paling best tahap cipan buasir skrg ni..

okey,sambil tgu2 bile result nk kuar nih kan,try lah google2 recipe nk letak dlm nih,finally jumpe recipe yg ringkas dan senang untuk si pemalas2 mcm saye.bukan shaja senang,malah sedap okey!! dulu dh penah buat,mmg habis licin lah.okey2,jangan banyak ckp lagi..ini recipe die..mmg mcm recipe yg saye penah buat dulu ;))


bahan-bahan yang diperlukan:

1.bekas yg dalam mcm tupperware ke,corelle ke, ape ke xkesah lah,janji leh masuk kek.xpon korang nk wat dlm glass kaki tinggi tuh pon style jgk.exclusif sgt kate org kan..klu xde gelas mcm tuh kat umah,pkai je la tupperware korang. korang masih belom layak nk jadi exclusif people.hahaha gurau je.xleh gurau duk surau.;p

2.lepas tuh korang kene beli kek sponge yg ade jual kat tesco tuh sbb klu nk wat sponge cake ni mmg leceh,klu blh beli lah yg perisa chocolate tuh,cantik sket sebab mascarpone cheese tuh dah kaler kuning kan..

3.korang juge memerlukan 300g whip cream dan juge mascarpone cheese sebanyak 500g

4.kemudian, sediakan 9sudu besar gula icing..supaya xde lah tergigit2 gula tuh nnt klu letak gula kasar kan.

5.satu setengah cawan kopi pekat dan hitam.cewah..yg penting ade rase kopi ye,xnk lah milo ke nescafe ke..nnt marah lak org itali sebab pandai2 je tukar2 recipe die.xpasal2 kene saman, sape nk bayar nnt.huhu kesitu lak kan

6.dan akhir skali, sediakan 2sudu kecil esen vanilla dan serbuk koko.siap!! eh2 xbg prosedur lg eh?soryy2 my bad. ;p
Cara-caranye:

1.nih plg senang skali..first korang beat je whip cream dgn mascarpone tuh, then masukkn gule icing and esen vanilla..beat smpai kembang2 gitu
pastuh korang ambik kek sponge tesco tadi,korang potong kek sponge korang jd due layer,then sapukan bancuhan kopi di ats stiap layer kek itu.bg nmpk basah kek tuh..klu banyak sgt air tuh,nnt basah lak,klu skit sgt kering pula.so agak2 lah eh.jgn smpai banjir sudah..ni sume bg ade rase coffee dkat kek itu tadi.

2.selesai sudah..susun layer pertama dlm bekas,then sapukan bancuhan mascarpone cheese itu td,sapu smpai xnmpk dh permukaan atas kek.kemudian letak layer kek lagi,dan sapu cream lagi..klu xfaham gak leh tgk gmbar di bawah ye..


okey2..ngaku je lah kek yg korang buat xkn secantik ini..hahaha saye pon perlu mengaku jugak.sob3 T.T
lepas korang dh berpuas hati sapu2 cream rata smpai xnmpk kek lagi.silalah guna khidmat encik peti ais (sebutan di umah) a.k.a peti sejuk atau chiller,simpan tiramisu ini selama sejam setengah.bile nk serve kat guest atau diri sendiri, blh lah taburkan cocoa powder di atas permukaan kek itu..lebih elok menggunakan penapis okey.klu sedap,leh la share2 dgn org disini.klu agak2 nk jemput makan skali pon xpe..sanggup ketepikan diet..hehehe lepas nih tggu lah recipe2 yg akan dtg.

p/s: nk gi check result degree pulak.scaryyy~

No comments: