Friday, January 7, 2011

Nak Pasang Braces tapi Takotttt?

Pagar oh pagar..nih la panggilan pertama yg aku dgr dri mulut encik hardroll..xpe,abaikan je.nanti dah cantik,meleleh air hidung awak tau.hahaha ;D

Actually braces atau dikenali sebagai pendakap gigi nih xsakit pon..depends on doctor jugak.so far, klinik aku buat nih okey.doc die gentle je dgn aku.aww maybe sbb aku pompuan kot.neway sni aku nak terangkan step2 yg korang akan lalui mase pakai braces tuh.




first, korang akan jumpe lah doc tuh, tanye harga kan and consult lah jenis braces yg korang nak..depends on gigi lak..so far harga yg biase adalah dr 4000-6000. kat klinik yang aku wat nih je murah.hanya 3000 sahaja. tapi aku tambah lagi 500 sebab kene buat implant.mule2 bayar deposit rm300,then ansuran bulanan..ikot korang lah nak bayar bape2 pon.tee hee 

kalau korang dah konfirm nak buat, doctor tuh akan pasang separator iaitu sejenis getah untuk jarangkan gigi belakang kite.supaya diorg senang nak masukkan anchor ring dalam gigi kite. sakit jugak lah pakai separator ni sbb susah nak mkn..nyirap and rase nak bagi kaki kat orang tuh perkara biase lah sepanjang pakai separator ni. contoh macam kat bawah ni


haa normally die akan pasang 4 getah kat bawah dan atas juge.comel je getah kaler biru tuh kan.xlama pon, 2minggu je.ha??dua minggu? hehehe sakit tuh kejap je lah, lepas tuh dh leh makan lah.jgn risau okey. kalau separator tuh tercabot, biarkan je..xyah korang nak kelam kabut pasangkan balik gune getah oren yg biase mamak bungkus makanan tuh.hehe

lepas dua minggu pakai getah biru yang xbest tuh, doc akan cabut getah tuh dan pasangkan band braces ikot size gigi kite. band braces ni kire tulang blakang lah untuk braces ni.digunakan untuk tarik dawai pada gigi kite, sbb tuh ianye dipasang pada gigi yang 2nd last.rupanye adalah macam di bawah ni.


haa  nampak kan..at first pakai rase normal je..tapi bile nak makan seksa jgk..lepas tuh dah leh makan macam biase.by the way bile korang dah pasang band ni, doc akan scaling gigi kite,memang ngilu habis lah kalau dah 3tahun gigi xpenah cuci.haha but in my case, kejap jer.sebab doc ckp gigi saye dh bersih.ngeh3.

kire sebulan jgk lah nak pasang complete braces.lepas 2minggu pakai band, then baru pasang fully bracket.and saye dh boleh pilih warne.mesti lah pilih warne pink!! skrg pon dh pikir nak pilih warne ape lepas ni..baby blue kot.lagi cantik wat selang2 dgn baby pink.kan2?setuju takk..ngeee


 
color-color getah utk braces..pilih2..kalau ade cadangan nk gune kaler ape pon boleh bgtahu.. ;D

yang paling menakjubkan and wat aku teruja sangat bile doc hanya amik mase setengah jam je nak pasang kan braces tu..haa caye x?caye x?hebatnye doc tuh kan..sebab ade kawan2 yang amik mase 2jam baru siap pasang..huhu sanggup ke nak nganga sampai 2jam?pikir2kan lah..T_T

hari nih dah kire hari ke 4 pakai braces..first day dh leh makan nasik actualy..tp makan perlahan2 and mkn ikan je sebab daging ikan lembot.lepas nih aku update ngn korang makanan ape yg sesuai di makan bila dah pasang braces okay.


so inilah hasilnya.....


okay..tahu gigi xcantik T_T. sebab tuh pakai bende alah ni..so sape yang rase nak pakai, sile2 lah pakai eh..blh naikkn self confidence anda.xcaya,cubalah!! (wah promote sangat)

9 comments:

Tuan-Belog said...

dh jadi trend plak skang eh pkai mnde ni...

Imeldot said...

yeke..hehehe kalau nak ikot trend, memang xnak pakai lah..tapi sebab nak hollywood smile,kene pakai lah jugak T_T

yott said...

ckp psl gigi ni..
sy takut sgt dgn doktor gigi..hehe
but my mum pastikan kami gi jmp doktor gigi 6 bulan sekali..

Imeldot said...

hehehe bgs lah tuh..dulu2 takut jgk..skrg dh xlah.sbab doc gigi yg sy ni baik..ngeh2

cool boy said...

selamat malam

melawat rakan yang saya follow

The Pure-Blood Girl : Maisarah Azami said...

hye..

saya juga ber-braces.. but, saya lg lama.. huhu

http://maisarahazami.blogspot.com

Anonymous said...

salam...saye laili...
saye terjmpe blog u nih...nice blog...
by the way, saye tgh carik klinik tuk buat braces...
klinik awak tu mcm murah...kat mane ye leh kasitau tak?plzzzz....

tq ye

farah said...

hi..
saya terpikir nak pakai braces.tapi tak tau nak buat kat klinik mana.
boleh bagitau yg u buat ni kat klinik mana?in case dekat dgn rumah boleh pergi :)

Mell Eusof said...

hye farah..
I buat braces dkat ampang.klinik dr.zarin.u google je leh dpt address tuh ;)