Tuesday, June 14, 2011

Tabiat Sebelom Tidor

Setiap orang mesti ade perangai pelik masing2 kan even time makan, tidor atau sebelom tidor. rasa macam kalau tak buat je, mesti ade yang tak kena..or tak lengkap lah hidup seharian konon2..teehee.. 


Perkara2 yang aku perlu buat sebelum tido..

1. Nyalakan Lilin aroma therapy

Biasanya aku pakai lilin bulat tuh aja..beli kat ikea dalam satu paket ade 36 pcs..xmahal pon..dalam belas2 je..kalau pasang dlm bilik, semerbak bau..biasanya aku ambik bau vanilla..tenang je..nk tido pon sedap.heee terus mood nak tido tuh datang..plus aku sebenarnye penakot tido dlm gelap..so memerlukan sedikit pengcahayaan dari dalam bilik..selalunye aku bukak je lampu toilet dlm bilik aku tuh kalau dh gelap sangat..scary oh~ -__-"




2. Pakai Bedak sejuk

nak jaga muka lah konon nye..tempek lah bedak sejuk tebal2..sampai bile tengok cermin pon leh terkejot sebab ingat muka sendiri tuh hantu.hahaha bile bangun je dr tido, sedar2 dah separuh bedak sejuk kat muka hilang.masuk dalam mulut ke hape kan..musykil sjenak di pagi hari..kuang3 (padahal bersepah atas bantal) bedak sejuk bagus untuk kulit yang salu berminyak bile bangun dari tido..sebab minyak dah habis diserap..bersih je rasa lepas bilas.cewahh gitu ^.^




3. Minum air secukupnya dan sediakan sebotol air tepi katil

untuk mengelakkan dehydrated time tido..kite kene minum air..tak tau lah orang lain kan..tapi aku salu je haus time terjaga dari tido..tengah2 malam buta pon leh meraba carik air. tapi lagi bagus if korang minum segelas susu before tido..nyenyak je tido, xcaye cubalah.cuma aku malas je nak buat susu.hua3 kantoi 
pemalas disitu ;p



 
4. Dengar lagu slow ala2 kenny G

Tak kesahlah, mp3 ke radio..janji dapat dgr lagu sudah..bukak lagu oldies, love songs yang layan jiwa nye..konfirm tenang je tido..agak membazirkan elektrik jugak lah..sebab tuh aku prefer mp3,batt habis, sndri padam.senang...tehhee ;)) 




5. Bace novel cinta atau love story

memandangkan xde orang nak bace kan bed time stories untuk aku..terpaksa ar gigih bace sndri..yang nih optional je..kalau hari2 biase (pack dengan klas) memang tak ar nak bace novel bagai..letak kepala atas bantal terus pengsan.sedar2 dah pagi.huu buruk perangai ;p




6. Gentel2 bantal busuk

sape cakap die tak penah ade bantal busuk..leh gi main jauh2.xyah nak geng..heee bantal busuk wajib ade sebab kalau xde, takleh tido.bau bantal tuh yang masyuk..buat kite high kejap pastuh pengsan sebab overdose.hahaha ape lah aku merepek nih kan.. nih yang wajib ader bile tido.ingat tuh..;p


Gambar diatas sume dari google semata2..bawah nih baru gambar dari koleksi sendri.. =)

 cukup2 cite pasal tabiat sebelom tido aku..korang camne lak??heee


Thanks readers,
Imelda xoxo

19 comments:

perondajaketbiru74 said...

gua kena minum air dulu lepas tu dengar lagu tapi memang takde bantal busukler....

al_hakim said...

tabiat sebelum tido..ade ke?hurmkalau bce doa tido boleh tak?hehe

Imeldot said...

ngeh2..bantal busuk lah best!!!


bce doa tido pon boleh..tabiat elok tuu ;)

Fara Khamis said...

fairy tale sgt ko nie hahaha

cik lyna kaman said...

saya suka berangan sebelum tidor ,hihi :)

Imeldot said...

fara: ngex..ape lak fairy tale nye..hee kau xbgtau pon tabiat tido kau? aku tau...korek idong eh..teheee


cik lyna: berangan jumpe mamat korea kan..leh mimpi terus ;))

Cik Muda Sae said...

ske goyang2 kaki...hehehe~

hanaahmad said...

sebelum tidur, aku basuh kaki, pastu buat sit up untuk mengempiskan perut yang semakin membulat, baca novel, kemudian berangan, pastu baru tdo, dan tak lupa baca doa. ekekeke.

aku pun selalu haus tgh2 tido. mengigau cari air.haha

apik pehe said...

eeee..bantal busuk dia dah kaler coklat dah..haha

Imeldot said...

apik: hee bantal dh coklat tuh yg masyukk~ ngeh2


hana: wow..gigih wat sit up..leh la tiru.nak wat jgk..(silap2 berpeluh2,kene mandi balik.haha)


cik muda: goyang2 kaki pasal hati senang eh?ngeee

Adam Haiqal said...

hehehe try laa...klu u brani laaa nk cucuk..ade stgh org tkut tgk jarum je nak lari.hahahah

NUR AIN AZMAN said...

thanks dtg blog aen, aen dtg sini balik. HEHE, tabiat minum air & dgr lagu tu same ahhh. wink2! ;) tp ade lg tao. aen bfre tdur kena dgr video lagu encik bf aen main gitar. khas untuk si gewdix dy neh, HAHA. wajib oke. NGEE. pastu aen akn dgr rkaman col kitorang, rkaman karok kitorang, peluk spongbob, last sekali bace doa tidur n doa kursi. baru lengkap! teheeeee ^______________________^

buaya said...

sakam ziarah

nk tengok apa orang buat bila tengah tido..

mai ke blog buaya..hehe

nelly said...

nelly dengar lagu je ~
=p

fybest said...

saya pilih no.3 dan 6......=)

Imeldot said...

adam: yeke takot..cucuk katne eh??heee

ain; wahh untung nye dpt boipren camtu..ade org dodoikn mlm2 eh..jeles ni ;(


nelly;hee dgr lagu eh..layannn


fybest; ade geng lah ni haus time tido..hiks


thanks all sebab comment ;))

mimie saie nie said...

kalau mimie senag je.. sblm tido blogwalking dulu hahahaha..

Imeldot said...

mimie: hee memang senang..tgh2 BW, leh lelap kan..;p

Gua Tertidur said...

hahaha! bantal gua wangi..gua layan selimut gua..tu paling high tuh! hahahaha!