Wednesday, December 29, 2010

Devilish Chocolate Pudding Cake recipe. ;)


 Oh senangnye dalam hati Malaysia dah menang game.Tahniah pemain Malaysia..Sambil2 tengok bola tadi, sambil buat kek..dashat tak..haa nih la skill2 yang dipelajari oleh budak2 culinary art macam saye ni. hehe lepas nih leh suh adik-adik, sedara, ank buah sume amik culinary art.leh jadi tukang masak terhebat macam saye (over lak.prasan lebeh)

okey actualy recipe nih just google2 je..tibe-tibe lak rase macam tempting je tgk gmbar ea..so far recipe nih blh dipercayai lah (at first was2 jgk tapi setelah di selidik dan diubah berdasarkan perbandingan yang dibuat antara semua recipe)  maka try jgk lah recipe ciptaan sendiri oleh kerana diriku sangat suka cabaran (dalam memasak je,cewah). 


and the result is kek pudding ini sangat lah rich,moist,tempting. dan sesuai untuk kipas susah mati chocolate macam aku nih..korang leh la cuba recipe ni' nak bg boipren makan ke, nak bg mak mentua rase air tangan korang ke,sila2 lah cuba,konpem nak lagi..nak lagi sedap makan dengan aiskrim vanilla..sesuai sangat nyah!! umpama susu dan milo.weee


so  tak nak cakap banyak lagi, jom kite blaja cara2 buat Devilish Chocolate Pudding Cake ni..(nama rekaan sendiri,kreatif sangat yaww) perasan lagi T_T

                   jom masak! kate Chef Imelda ;))



bahan2 yang diperlukan:

1cawan tepung gandum
1tsp baking powder
2/3 cawan serbuk koko
3biji telor
1cawan gula
3/4 cawan susu segar
4tbsp butter
2tsp esen vanilla
3/4 cawan gula perang
1 1/2 cawan air panas
1/2 cawan chocolate masakan dicincang kasar

cara2nye:

1) ayak tepung gandum,baking powderdan serbuk koko dalam satu bekas,ketepikan..kalau xayak nanti berketul lak adunan

2) dalam bekas lain, campor kan telur,butter,gula,susu,esen vanilla.pukul sampai sebati.

3) masukkan tepung2 tadi ke dalam campuran yang dah sebati tuh.kacau secukup rasa sampai jadi batter. kemudian amik loyang, dan sapukan butter kat surface loyang tu.masukkan batter tadi dalam loyang.

4) kemudian, dalam satu bekas lain..masukkan 1/3 cawan serbuk koko, gula perang and air panas.kacau sebati.tuang atas batter dalam loyang tuh dan JANGAN KACAU..faham tak ni..pandai2 kamu lah ye.kalau xfaham tanye, nanti sesat jalan lak.

5) taburkan coklat masakan dalam loyang tuh..and terus masuk kat dalam oven 180c selame 35minit atau korang blh cucuk dgn lidi je,kalau xmelekat dekat hujung lidi kek tuh, maknenya dah masak la tuh eh..
btw trick sebenarnye jangan masak lame sangat, nanti kering lak.pandai2 lah yer. 
dan ini lah hasilnya.maaf gambar huduh sebab camerafon 5mp je. ;p











actualy taste die macam pudding campor kek..haa kalau xpenah rase tuh blh cuba yer..jangan malas2, gi dapor cepat.ikot recipe Chef Imelda ni..pastuh promote kat jiran2, kalau diorang tanye mane amik recipe, bg diorang URL belog ni, suh jd followers tegar kat sni yer. ;D


Kate2 akhir dari ku,Selamat Mencuba!!! 


                      Muke oily dan gemok.sekian



1 comment:

Eyra Rizal: Your MUA said...

PROMOTION MAKEUP CLASS AWAL TAHUN!!!! BASIC TO ADVANCE CLASS (RM350 retail)
PROMO PRICE: RM295 ONLY!!!! LIMITED SEATS!
DATE: 9/1/2011 & 30/1/2011 (PICK 1)
PLACE: LAMAN SERI HOTEL, SEK 13, SHAH ALAM(NEXT TO PTPL)

REGISTRATION WILL BE CLOSING ON 1/1/2011
CALL/SMS 016-2128740 (EYRA RIZAL) TO REGISTER.
*STUDENTS WILL BE ABLE TO JOIN E.R TOUCH TEAM.