Friday, December 31, 2010

Sembelit ke?? TiidaaakkkK!!

 kesian..aku faham perasaan mamat ni. T_T

pernah tak korang rase sembelit?  tak pernah? tipu dosa mati seksa. aiyok (ayat mase tadika dulu)okey tak kesahlah korang nak ngaku atau tidak..tapi korang bace je la pasal sembelit nih.untuk pengetahuan am semata2. ini pon aku jumpe dalam belog aesya thanks sebab sudi share.hehe 

 pompuan cantik camne pon, kalau sembelit buruk jugak.kah 3x

 Actualy aku sendiri pernah mengalami masalah ni..haa aku ngaku tau.tapi belom lah sampai tahap buasir.melampau lah tuh kan..
apa??korang tak tau sembelit tuh ape?apa punya orang lah kau ni..hehe sembelit tuh berlaku bile korang rase susah nak buang air besar, maybe najis tuh terlalu keras, and bile korang dah lame xbuang air besar..agak2 dalam seminggu tuh xbuang memang masalah sembelit lah tuh. ;p 

 kalau ade jamban macam ni, sumpah aku tak yak2..TAKOT! ngeee

  so kite tgk punca-punca sembelit ni:

1. kurang fibre dan terlalu banyak pengambilan makanan berlemak dan bergula.
2.kurang minum air.    (haa yang nih aku admit sebab aku mls nak minum.bile dah tahap dehydrated melampau je baru aku carik air. ;p)
3. selalu menahan diri dari buang air besar. (ape punye orang lah nak tahan2 ni..xde keje lain ke.nak nguji tahap ketahanan pon agak2 lah kan,buasir baru tahu.haha)
4.sebab emosional atau tekanan perasaan. (ade kaitan ke?)
5.sebab hormon terutama bile pregnant atau haid (okey, setuju sangat ni,hanya orang pompuan je yg phm)
 
cara-cara untuk elak sembelit
1. minum air yang banyak dalam 8gelas sehari (kembong lah aku nanti T_T)
2.makan buah2an yang melawas contoh epal,prune,pisang,betik, kekacang dan sayuran,ikan
3.kurangkan kopi,teh,susu dan makanan berunsurkan lemak dr haiwan


haa lepas nih leh try lah minum air sampai kembong..if korang sembelit jugak better gi doc lah..amik ubat yang masuk dlm b*ntot tuh.nanti mesti senang yak2.hehehe 



Selamat Mencuba!!! "hidup bahagia tanpa sembelit" ;D

6 comments:

nekkenproject said...

APA? Sembelit?? Kahkahkah.. Tak ley hingat ar bila Ash kena dulu.. Tuuui~

Imeldot said...

hahaha sume orang mesti kena kot..tipulah kalau xkena..mmg makan ikot pyramid lah orang tuh kalau kene sembelit. ;D

ieMa ackLes said...

sakit bontot kalu sembelit...

Tuan-Belog said...

hakhakhak...huduh benar gmbor tu....

armouris said...

lagi info tentang sembelit di SIHAT SELALU - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar

ummi shoppe said...

KELEBIHAN GREEN FIT:

-Meningkatkan fungsi sistem pencernaan
-Meningkatkan tahap metabolism tubuh
-Melembutkan najis dan mengggalakkan pergerakan usus
-Mencegah dan membantu penyembuhan ulser serta keradangan pada saluran gastrousus
-Mencegah dan membantu masalah sembelit serta buasir
-Mengawalatur berat badan
-Mengawal tahap kolestrol dan gula dalam darah

Harga Runcit : RM 75 sekotak
Harga Ahli : RM 63 sekotak

* Untuk mendapatkan harga RM 63 sekotak, anda dikehendaki membeli 3 kotak x RM 63 = RM 189 dan layak menjadi ahli secara automatik tanpa bayaran yuran ahli.
lawat www.facebook.com/fis corner..tq